TD Baška d.o.o. posvećuje veliku pozornost zaštiti osobnih podataka. Pročitajte o zaštiti osobnih podataka. Pročitaj tekst

Hortikulturno uređenje oko spomenika Težak

Objavljeno: 06.02.2018

Spomenik "Težak" rad akademske kiparice Zvonimire Obad u Dragi Bašćanskoj nalazi se na mjestu gdje pogled u polje donosi spoznaju i odgovore o minulim vremenima mještana.

Pogled na polje koje je hranilo, pogled na skulpturu koja evocira povijest, pogled na terase i gromače Baga koje su štitile trsje, zemlju i dijelile pašnjake, pogled na okolni krševiti krajobraz koji govori o ljepoti, ali i surovosti i težini opstanka Dražana.

 

Pogledi su iznjedrili hortikulturno rješenje uređenja...

Tlo ispod gromače "Težaka" je metafora bašćanske doline gdje se uzgajao ječam, kukuruz, povrće, murva i smokva. One male oaze izmučene zemlje u škuljama suhozida i oko skulpture su simboli od kamena otete zemlje na okolnim brdima Baga, koja je napasala stada ovaca, gdje je rasla vinova loza.

 

Kako vremenom i mukotrpnim radom nastaje gromača tako ćemo i mi urediti ovu važnu površinu. Postepeno ćemo saditi tradicijske vrste trajnica, grmlja, puzavica i pokoju egzotu koju svaki stari dvor ima i čuva kao posebnost. Odabrati ćemo biljne vrste otporne, ustrajne i žilave poput Dražana. Trs će praviti društvo "Težaku" kao omaž ovdašnjoj tradiciji vinarstva.

Postepeno ćemo dosađivati bilje. Prilagođavati ga izrazito teškim uvjetima rasta u kamenu, suhozidu i škuljama.

Ustrajnost će donijeti preobražaj. Skulptura će dobiti ramu od trsja i cvijeća.

 

Vrijeme je naš saveznik. Pratite nas.

RADNO VRIJEME

Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 7:00 do 15:00 /// Srijedom od 7:00 do 17:00 /// Petkom od 7:00 do 13:00 /// Vrijeme pauze je od 12:30 do 13:00

Misija

Misija Društva je vršiti komunalnu djelatnosti na području Općine Baška i pružati građanima i ostalim korisnicima visokokvalitetne usluge. Društvo pritom nastoji koristiti moderne organizacijske metode i tehničke inovacije kako bi se osigurala konstantna kvaliteta i poboljšanje usluga, nastojeći maksimalno izaći u susret svim zahtjevima i željama korisnika usluga, koji su u osnovi razlog postojanja Društva.

Vizija

Vizija Društva je naprednim pristupom poslovanju istaknuti se kao jedan od nositelja općeg razvoja Općine Baška, te na principu ekološki održivog razvoja osigurati modernizaciju i razvoj cjelokupnog poslovanja.

Kontakt

Kontaktirajte nas putem dolje navedenih brojeva telefona ili e-mail adrese!

Palada 88, 51 523 Baška

tel: 051/856-133

info@tdbaska.hr

www.tdbaska.hr

Vaša udaljenost i vrijeme potrebno za dolazak: