TD Baška d.o.o. posvećuje veliku pozornost zaštiti osobnih podataka. Pročitajte o zaštiti osobnih podataka. Pročitaj tekst

Rekonstrukcija zelene površine u ul. Gorinka

Objavljeno: 23.12.2016

Iako se čini da je ova površina mala i beznačajna, žiteljima starog dijela Baške u ul. Gorinka važna je iz više razloga. Godinama je bila zapuštena i neugledna što boljem poznavatelju lokalne situacije nije neobično. Nekoliko dosadašnjih pokušaja ozelenjavanja površine je završilo neuspjehom. Naime, površina je dosta skrivena svojim položajem, služila kao mjesto za obavljanje nužde pasa, većina je uresnog raslinja ukradena poslije sadnje. Tlo je sklono isušivanju jer je površina povišena i prelijepi stari čempres na njoj crpi većinu vode i hranjiva.

Jako je otežano zalijevanje bilja. Površina nema automatsko navodnjavanje, a okružena je uskim ulicama i stubištima te se vozilom ne može prići. Sve je uzrokovalo ogoljenju površine i ubrzanom ruiniranju svakog uloženog truda.

Nakon dužeg promišljanja kako ozeleniti površinu uzimajući u obzir sve navedene okolnosti, pristupilo se lukavo, ekološki prihvatljivo i strukovno mudro.

Za pripremu tla koristio se otočki kompost dobiven recikliranjem organskog otpada. Posađene su uresne vrste koje su otpornije na sušu jer imaju gomolj ili zadebljalo korijenje (kana, grančica, noćna frajla, aukuba) ili kožnate mesnate listove (pustinjska ruža) u koje skladište vodu i hranjive tvari, koje koriste kao rezervu kada životni uvjeti postanu lošiji (suša, hladnoća i sl.). Sve upotrebljene biljne vrste podnose polusjenu, te brzo rastu, brzo se obnavljaju i moći će se uspješno nositi sa "posjetom" pasa.

Spomenute se trajnice nalaze u mnogim okolnim vrtovima i ne predstavljaju egzotičnu rijetkost, te se nadamo da neće biti u smislu krađe zanimljive ljudima.

Ova površina je svojim smještajem na sjecištu puteva. Ona je jedini zeleni otok, oaza u ovom dijelu Baške i zato zaslužuje punu pažnju. Želja nam je urediti i druge površine koje nisu centralne i dominantne poput Šetnice Emila Geistlicha i Palade. Ovom obnovom zelene površine na Gorinki ona postaje odmor za oči, veselje za dušu, iznenađenje turistu, a stanarima obližnjih kuća pruža osjećaj emocionalne važnosti i pripadanja.

 

RADNO VRIJEME

Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 7:00 do 15:00 /// Srijedom od 7:00 do 17:00 /// Petkom od 7:00 do 13:00 /// Vrijeme pauze je od 12:30 do 13:00

Misija

Misija Društva je vršiti komunalnu djelatnosti na području Općine Baška i pružati građanima i ostalim korisnicima visokokvalitetne usluge. Društvo pritom nastoji koristiti moderne organizacijske metode i tehničke inovacije kako bi se osigurala konstantna kvaliteta i poboljšanje usluga, nastojeći maksimalno izaći u susret svim zahtjevima i željama korisnika usluga, koji su u osnovi razlog postojanja Društva.

Vizija

Vizija Društva je naprednim pristupom poslovanju istaknuti se kao jedan od nositelja općeg razvoja Općine Baška, te na principu ekološki održivog razvoja osigurati modernizaciju i razvoj cjelokupnog poslovanja.

Kontakt

Kontaktirajte nas putem dolje navedenih brojeva telefona ili e-mail adrese!

Palada 88, 51 523 Baška

tel: 051/856-133

info@tdbaska.hr

www.tdbaska.hr

Vaša udaljenost i vrijeme potrebno za dolazak: